Сребърни йони. Как помага среброто на човека?

Днес ще ви запознаем със силата на сребърните йони. Ако боледувате често от настинки и грипове или страдате от болести, с които трудно можете да се справите, то този текст е за вас. От доста години среброто и сребърните йони се използват в борбата с бактериите, гъбичните инфекции и вирусите. Среброто е единият от елементите, от които е съставено човешкото тяло. Сребърните частици блокират инфекциозните процеси и затова са силно препоръчвани от лекари и медици при естествената защита на нашия организъм.

Силата на среброто е позната още от дълбока древност. Използването на среброто датира още от годините преди Христа. Според различни теории в Римската империя складирали виното в сребърни съдове, за да не се разваля. Древните гърци пък използвали сребърни съдове, за да запазят водата свежа. Информация за използването му има и в записките от Древен Египет, както и в Близкия Изток.

Може би най-популярно в историята остава масовото използване на среброто и сребърните частици по време на опустошителната епидемия от чума в Европа в средата на 14-ти век, наречена Черната смърт. Тогава само по-заможните семейства давали превантивно на децата си да смучат сребърни лъжици. Оттам се ражда и популярният израз „да се родиш със сребърна лъжица в устата“. През този период богатите хора носели сребърни дрехи в опит да се предпазят от коварната болест. Фермерите пък слагали млякото в сребърни кофи, без да го поставят в хладилника, и дълги часове то не се разваляло.

Научно доказано е, че при поставяне на сребърна пластина в хранителна среда на някоя бактериална култура, бактериите умират. Те унищожават болестотворни бактерии, вируси, водорасли и гъбички. Това е типично въздействие и за тежките метали като олово или живак, но за разлика от тях среброто не е така токсично за човека. За лекуване на рани се използва „сребърен памук“ и „сребърна марля“, предварително напоени със сребърен нитрат и изсушени. Антимикробното действие на среброто продължава да е обект на научни изследвания.

За основоположник на използването на среброто в съвременната медицина се счита д-р Карл Мойер, председател на хирургическия отдел към Вашингтонския университет, който през 1970-та година получава разрешение да търси по-ефективни методи за борба с жертвите на изгаряния. Главният биохимик д-р Марграф търсил антисептик, който освен ефективен, да е и безопасен за тялото. Впоследствие лекарят открил, че сребърният нитрат бързо убива агресивните бактерии при изгаряне, а среброто предотвратявало инфекциите, получени вследствие на изгарянията. В днешно време сребърният сулфадиазин се използва в над 70% от центровете по изгаряне в Америка. Д-р Чарлс Фокс открива, че той помага още при лечението на малария, сифилис, холера и ранички тип херпес.

Нямате артикули в количката.

X