Спортът е здраве

„Някои хора казват, че нямат време да тренират. Каква изкривена представа. Напротив, ние нямаме време да не го правим“ е казал писателят Стивън Кови. В думите му могат да се открият доста истини. Редовното спортуване носи много ползи за здравето както физически, така и психически. Обратно – липсата на движение и по-сериозна физическа дейност води до наднормено тегло, затлъстяване и различни видове болести.

В днешното забързано и натоварено ежедневие е все по-трудно да се намери време за спорт. Повечето хора казват, че нямат възможността да тренират рано сутрин, а вечер обикновено са изморени от поредния работен ден. Истината е, че всеки един от нас трябва да намери време за спорт. Мнозина решават да разпуснат в свободното си време с упражнения във фитнес залата, което се явява и най-популярната форма на спорт в днешно време. За тези, които не харесват тежките железа обаче, има разнообразно решение на проблема под формата на плуване, джогинг, бягане, ходене, танци и други.

В днешната блог статия няма да ви дадем съвет какъв спорт да практикувате и защо той би бил от полза за вас. Всеки сам може да реши с какво иска да се занимава в свободното време. В следващите редове ще ви представим някои от ползите на спорта, като се надяваме те да мотивират по-мързеливите от вас да започнат да се занимават по-сериозно с физическа дейност.

Може би най-популярната полза от спорта е загубата на ненужно тегло. Проучванията показват, че липсата на физическа активност често води до покачване на телесната маса. Когато спортувамe, изразходвамe калории, което ни е от полза при сваляне на тегло, ако сме в калориен дефицит. Разбира се, това трябва да бъде комбинирано с подходяща храна, ако не искаме да се получи популярния йо-йо ефект. Доказано е, че спортуването подобрява настоението и намалява нивата на стрес. Физическите упражнения увеличават производството на ендорфини, за които е известно, че допринасят за положителни чувства и намаляват усещането за болка. Спортът помага на хора, страдащи от тревожност, да осъзнаят по-добре своето психично състояние и да се отклонят от страховете си.

Редовните тренировки са важни и за някои от органите в тялото. Спортът играе жизненоважна роля в изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Тренировките стимулират изграждането на мускули, особено когато се комбинират с адекватен прием на протеини. Редовната физическа активност е от съществено значение за намаляване на мускулната загуба и поддържане на силата. Тренировките помагат и за увеличаването на нивото на енергия в тялото. Ако страдате от синдром на хронична умора, опитайте да тренирате редовно, това ще повиши енергийните ви нива.

Проучване сочи, че една от основните причини за поява на хронични заболявания при хората, е липсата на редовни тренировки. Редовните упражнения подобряват инсулиновата чувствителност, здравето на сърдечно-съдовата система, телесната структура, намаляват кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта. Липсата на движение води до увеличаване на мазнините, а това често е причина за поява на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Спортуването е от полза и за нашата кожа. Кожатa ви може да бъде засегната от количеството на оксидативния стрес във вашето тяло. Редовните умерени упражнения могат да увеличат производството на естествени антиоксиданти, които са в полза за предпазването на клетките на тялото.

Редовната физическа дейност е от важно значение за менталното ни здраве. Тренирането може да подобри мозъчната функция и да защити паметта и уменията за мислене. Редовната физическа активност е особено важна при възрастните хора, тъй като стареенето насърчава промени в структурата и функциите на мозъка. Друга полза от спорта е по-лесното разпускане и подобреното качество на съня. Изразходването на енергия по време на тренировка стимулира възстановителните процеси по време на сън. Редовните упражнения са полезни и за по-възрастните, които често са засегнати от нарушения на съня.

Няколко проучвания показват, че физическата активност може да помогне за контролиране на хроничната болка в кръста, раменете, меките тъкани и други. Обикновено те се появяват при заседнал начин на живот, работа в офис, редовно и продължително седене на стол. Физическата активност в проблемните зони спомага за намаляването на хроничната болка и подобряването качеството на живот. Ако спортувате редовно, със сигурност сте забелязали, че това подобрява сексуалната ви активност. Доказано е, че спортът стимулира сексуалното желание при хората, както и увеличава честотата на сексуална активност.

Лекарите съветват хората да отделят поне по 2 часа и половина на седмица за спорт. Някои предпочитат да тренират самостоятелно, други – с партньор или в група. Важното за всеки един от нас е да намери спортът, който му доставя удоволствие и да започне редовното му практикуване. Спортът ще ви бъде от полза и ще ви накара да се чувствате и изглеждате добре!

Нямате артикули в количката.

X