Пчелен прашец

В днешната блог статия ще ви запознаем с един от най-екологично чистите продукти, които са полезни за здравето на човека – пчелния прашец. Това е специален продукт, който медоносните пчели събират от различни цветя и цветни растения. Пчелите го събират в доста големи количества, тъй като прашецът е един от най-важните продукти от ежедневната им диета.

По същество пчелният прашец представлява миниатюрни зрънца, които имат неправилна форма и са покрити с твърда обвивка. На вкус са сладки, с леки горчиви нотки. В древността пчелният прашец се е считал за еликсир на младостта и дълголетието. Днес той се използва активно в медицината, козметиката и кулинарията.

Една от основните причини за консумацията на пчелен прашец са ползите му върху човешкото здраве. Той има благоприятен ефект върху всички системи и органи в нашето тяло. Пчелният прашец се използва за лекуване на различни видове заболявания. Той има свойството да активира всички метаболитни процеси в организма и да намалява общия обем на мастната тъкан. Пчелният прашец влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове – той осигурява повече еластичност на кръвоносните съдове и поддържа нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Приемането на пчелен прашец води до подобрение на психо-емоционалното състояние на организма. Той премахва нервното напрежение, неврозите, безсънието и депресивните състояния. Пчелният прашец укрепва имунитета и бързо възстановява естествените сили на тялото след тежък физически и емоционален стрес.

Този екологично чист продукт има ползи за хората както от двата пола, така и във всички възрасти. Пчелният прашец е полезен за мъжете, тъй като способства безопасното натрупване на мускулна маса и повишава жизнеността, издръжливостта и силата на мъжа. Той предпазва от инфаркти и инсулти, които са доста по-често срещани при мъжете, отколкото при жените. Споменавайки жените, при тях консумацията на пчелен прашец се препоръчва за оформяне на тялото. Чрез нормализиране на дейността на стомашно-чревния тракт, пчелният прашец постепенно нормализира телесното тегло. Приемането на продукта по време на хормонални промени в женското тяло като преходна тийнейджърска възраст, бременност, раждане, кърмене и менопауза е с доказани ползи.

Не бива да забравяме и най-малките – децата. При тях ползите от пчелния прашец са свързани най-вече с изграждането на силен имунитет и защита от множество заболявания. Хубавото е, че продуктът се абсорбира по-лесно от детския организъм, което му позволява да се развива разностранно и пълноценно. При редовно приемане на пчелен прашец при децата се забелязва развитие на паметта и концентрацията, правилно развитие на умствените способности, намаляване на хиперактивността и премахване на безсънието.

Когато говорим по-обстойно за пчелния прашец, трябва да споменем и някои вреди, които има той за човека. При някои хора той може да бъде опасен за здравето. Пчелният прашец не трябва да се приема от хора, които имат проблеми със съсирването на кръвта или с работата на черния дроб. Продуктът не трябва да се консумира и от хора, които имат заболявания като хемофилия, бъбречна патология, диабет или хронични соматични заболявания. Приемът на пчелен прашец при бременност и кърмене трябва да бъде ограничен и задължително след консултация с лекар.

От друга страна, пчелният прашец често се предписва като спомагателно средство за лечение на редица болести. Той помага при болести на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, хипертония, циркулаторна недостатъчност, патология на вените, анемия, болести на  стомашно-чревния тракт като гастрит, дуоденит, хепатит и холецистит, хроничен колит, чревна дисбиоза. Пчелният прашец е полезен за мъжете при безплодие, простатит, заболявания на пикочно-половата система, органите на вътрешната секреция и почти всички видове болести на нервната система.

И накрая, разбира се, идва въпросът колко често и какво количество пчелен прашец да консумираме. Оптималната доза пчелен прашец за възрастен е 15–20 грама на ден. Желателно е това количество да се раздели на два приема – сутрин и вечер. Хора, които са претърпели операция или сериозно заболяване, се нуждаят от дневна доза от поне 35 грама пчелен прашец, за да се възстановят. При деца между 3 и 5 години дневният прием е 4 грама, при такива между 6 и 12 години – 8 грама. Желателна е консултацията с лекар преди започването на редовен прием на пчелен прашец.

Нямате артикули в количката.

X