Пиете ли достатъчно вода? Полезна рецепта за хидратиране през летните дни

  • Начало
  • Блог
  • Новини
  • Пиете ли достатъчно вода? Полезна рецепта за хидратиране през летните дни

Намираме се в разгара на лятото, сезонът, за който са най-типични жаждата и обезводняването. Водата е нещо, без което никой човек не може. Тя е толкова важна за нас, колкото са въздуха и храната. В тялото на възрастния човек се съдържа около 70% вода, като количеството намалява с напредването на възрастта. Затова е много важно човек да не се дехидратира, особено ако е в по-напреднала възраст в летните жеги. В днешния текст ще ви запознаем със симптомите на дехидратация и ще ви предложим лесна рецепта за хидратиране по време на летните дни.

Най-популярният симптом на дехидратация е жаждата. Възрастните хора не усещат чувство за жажда и затова при тях рискът от дехидратация е по-голям. Ако сте жадни, то тялото ви спешно се нуждае от вода. Лекарите съветват да се пие вода в умерени количества, дори когато човек не е жаден. Най-добре е да се консумира вода през целия ден. Ако работите в офис, то количеството вода, което трябва да изпиете за един 8-часов работен ден, е около литър и половина – два. Сладките и газирани течности могат да бъдат временно решение на дехидратацията, но те не се справят толкова добре с жаждата, колкото водата.

Ако спортувате често или живеете на място с топъл климат, то изпитото от вас количество вода, трябва да е дори повече. Хората с наднормено тегло трябва да пият допълнително по 250 милилитра за всеки 10 килограма, с които надвишават идеалното си тегло.

Друг от признаците на дехидратация е главоболието. То често се проявява при махмурлии на сутринта след тежък алкохолен запой. Причината е, че ако пием твърде малко вода, кръвоносните съдове се сгъстяват и доставят по-малко кислород на мозъка. Затова преди да вземете лекарство срещу махмурлук или главоболие, опитайте да изпиете определено количество вода и вижте какъв ще бъде резултата. Друг подобен симптом са „сухите“ очи. Липсата на вода води до сухи, кръвясали очи, а слъзните канали пресъхват. Това е много вредно за всеки един човек, но най-вече за тези, които носят контактни лещи.

Ако имате затруднения в концентрацията, то това означава, че има голяма вероятност да сте жадни. При липса на достатъчно вода в тялото се чувствате уморени и летаргични. Когато организмът е дехидратиран, той „взима на заем“ вода от кръвта. Липсата на добре хидратирана кръв пък от своя страна води до липса на кислород във всички тъкани на тялото, а липсата на кислород води до сънливост и умора. При липса на издръжливост ще започнете да изпитвате характерния за 2 часа следобед спад на енергията все по-рано и по-рано през деня. И не забравяйте, че кафето няма да ви помогне.

Последният от добре познатите симптоми на дехидратацията е сухата кожа. Тялото първо доставя вода до органите, които най-много се нуждаят от нея. Поради тази причина дехидратацията може да доведе до суха кожа и напукани устни. Кожата е най-големият орган в тялото, тъй че, разбира се, тя трябва да е хидратирана. Дехидратацията на кожата може да е признак на много сериозни проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, а това води до неспособност на тялото да отмие излишната мръсотия и мазнина, натрупани през деня. Ако искате да се предпазите от кожни проблеми, първата ви стъпка трябва да бъде да пиете повече вода.

Водата действа отлично на нашия организъм. Освен споменатите вече признаци на дехидратация, има редица други причини, поради които да пием вода. Тя е едно от най-добрите средства за отслабване, тъй като замества висококалорични напитки и не съдържа нито калории, нито мазнини, нито въглехидрати. Пиенето на достатъчно вода може да намали риска от сърдечни пристъпи. И не на последно място – храносмилането. Храносмилателната ни система се нуждае от вода, за да преработва храната както трябва. Често водата се използва за лечение на различни стомашни проблеми.

И за финал една полезна рецепта за дехидратиране през летните дни. Пийте вода с резен лимон рано сутрин за здраве, но не изтисквайте лимона във водата, а го сложете с кората. Кората на лимона всъщност е тази част, която съдържа най-много полезни вещества в състава си. Тя е много по-здравословна, отколкото неговата сърцевина. Много хора по света следват тази полезна практика и се чувстват наистина добре, тъй като водата с лимон стимулира храносмилането, оказва положително влияние върху косата, кожата, ноктите, пречиства черния дроб и бъбреците, предпазва от инфекции, подобрява храносмилането, стимулира работата на жлъчката и има още редица ползи за човешкото тяло.

Нямате артикули в количката.

X