Знаете ли кои са най-здравословните храни?

Здравословното хранене е важно за всеки един човек. Благодарение на него се чувстваме пълноценно, предпазва ни от редица болести и ни помага да поддържаме добра форма и тегло. В днешно време е все по-трудно да се храним здравословно, особено ако живеем в голям град. Хранителните продукти в супермаркетите често са със съмнителен произход, а магазините за домашни и био продукти обикновено са с високи цени, които надвишават бюджета на средностатистическия гражданин у нас.

Въпреки това е важно за всеки един от нас да се опитва да се храни здравословно колкото се може по-често. Това включва повече плодове и зеленчуци в ежедневното меню и намаляването на т.нар. бързи храни или „джънк фууд“, към които спадат хамбургери, дюнери и пици. Днес ще ви запознаем с някои от най-здравословните храни и ползите им за човека. Постарайте се те да присъстват колкото се може по-често в ежедневното ви меню.

1.Авокадо

Всички сме чували за ползите на авокадото. Този плод има ниско съдържание на фруктоза и високо съдържание на мононенаситени мазнини и калий. Можете да изяждате по едно авокадо на ден, като го добавяте към салатата си. То може да се яде сурово и да се ползва като заместител на мазнини в различни рецепти. Авокадо можете да намерите в почти всички големи хипермаркети в страната, хубавото при него е, че няма нужда да се дават излишни пари за био авокадо, защото то е един от най-сигурните за конвенционално отглеждане плодове. Различни проучвания показват, че този плод има благоприятно въздействие върху сърцето и сърдечно-съдовата дейност.

2.Чесън

Почти всички обичаме чесън, но избягваме да го консумираме заради лошия ефект върху дъха ни, който има. Чесънът е богат на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С. Той е благоприятен както за костите, така и за щитовидната ни жлеза. Според проучване чесънът помага при 160 различни заболявания. Той намалява възпалението, като риск от артроза например. Скилидката чесън действа благоприятно на имунната система – той има антибактериални, антигъбични, антивирусни и противопаразитни свойства. Също като авокадото, и чесънът е благоприятен за сърцето. Освен това е токсичен за 14 различни вида ракови клетки. Тъй че в дните, в които нямате срещи с други хора вечер, можете да хапвате профилактично по една скилидка чесън.

  1. Гъби

Гъбите са богати на протеини, фибри, витамини С и В, калций и минерали. Е, стига да не консумирате тези, от които впоследствие ви се привиждат динозаври и черни дупки. Гъбите са едно от най-мощните средства за поддържане на здравия организъм, те помагат за поддържане на имунитет и са добро средство за лечение на рак. Според едно проучване приемът на 1-2 порции сушени гъби шийтаке има укрепващ ефект върху функциите на имунната система. Гъбите се намират лесно – можете да ги откриете в почти всеки хранителен магазин в страната. А ако познавате различните видове, можете да отидете в гората и да си съберете сами по време на по-влажните сезони.

  1. Спанак

Спанакът е богат на редица ценни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти, включително фолиева киселина, витамин А, желязо, калий, калции, цинк и селен. Ако не вярвате, питайте Попай Моряка. Хранителните вещества в спанака имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Спанак можете да си намерите в почти всички големи магазини, а приложението му в кухнята е разнообразно – от спаначена супа с ориз през спанак на фурна до баница със спанак.

  1. Домати

Макар и да спада към плодовете, в кухнята доматите се комбинират основно със зеленчуци. Един от най-популярните в днешно време продукти произхожда от земите на Чили и Перу, а когато европейците го внасят на Стария континент го отглеждат единствено с декоративна цел, тъй като го мислят за отровен. В днешно време доматът присъства на почти всяка трапеза. Той е пълен с много хранителни вещества като лутеин, зеаксантин, витамин С, витамини А, Е и В, калий, манган и фосфор. Според различни проучвания доматът може значително да понижи риска от инсулт и рак. Причината се крие в наличието на ликопен в доматите, който също така намалява риска от инфаркт и е благоприятен при лечение на рак на простатата.

 

  1. Карфиол

Карфиолът е доста пренебрегван, но много полезен зеленчук. У нас се консумира масово зимата под формата на туршия. Една порция карфиол съдържа 77% от препоръчителната дневна доза витамин С, като също така е добър източник на витамин К, проеини, тиамин, рибофлавин, ниацин, магнезий, фосфор, влакнини, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и манган. Карфиолът помага за развитието на мозъка, има противовъзпалителни вещества и е с основна заслуга за способността на тялото да се детоксикира по различни начини. Той може да се консумира суров, сготвен или под формата на пюре, което според мнозина е по-здравословно от картофеното пюре.

 

  1. Лук

Друг от продуктите, които присъства в почти всяка една гозба у нас, е лукът. Назависимо дали става въпрос за пресен лук в салата или стар лук задушен във фурната или печен на скара, това е един от любимите ни зеленчуци. И с право – лукът се е доказал с купища ползи за здравето ни – антиалергенни, антихистаминови, противовъзпалителни и антиоксидантни. Профенолите в лука предпазват от болести и забавят стареенето. Лукът съдържа множество противоракови съединения, включително кверцетин, за който е показано, че намалява инфилтрацията на тумора и инхибира пролиферацията на клетки на рак на яйчниците, гърдата и дебелото черво. Е, подобно на чесъна, и лукът е популярен с това, че предизвиква лош дъх, но това не трябва да ни спира да го консумиране ежедневно.

 

  1. Ядки

Ядките са изключително важен източник на енергия и са с високо съдържание на мазнини, които, противно на вярванията, са нещо, от което тялото има нужда за нормалното си функциониране. Затова те са една от най-предпочитаните храни за хора, които се занимават с лекоатлетически дейности и фитнес. Различни проучвания предполагат, че ядките може да помагат за по-дълъг живот и дори да подпомагат отслабването. Те са източник на  Омега – 3 есенциалните мастни киселини, които имат противовъзпалително действие, предпазват от появата на артериална коронарна болест, на рак на гърдата, простатата, дебелото черво, инсулти и други.Консумирайте по-често орехи, бадеми, кашу, макадамия, като за предпочитане е да са в суров вид.

  1. Тиква

Тиквата съдържа удивителните 457% от дневната препоръчителна доза витамин К само от една порция. Освен това тя е богата на витамин А – мощен антиоксидант, който действа благоприятно върху кожата, зрението и мукозната тъкан, предпазва от някои видове рак. В зрелите тикви се съдържат значително малко количество белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода. Тя е добър източник на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Тиквата е типично зимен плод, може да се консумира както печена, така и под формата на тиквеник.

  1. Различни горски плодове – боровинки, малини, къпини

Боровинките оказват благоприятно влияние върху липидния профил, намалявайки риска от диабет от втори тип. Те се считат за едно от най-добрите средства в борбата срещу преждевременното стареене. Смята се също, че облекчават чревни възпаления като улцерозния колит. Малините се борят с болестите, подсилват имунитета,защитават сърцето, предотвратяват рак и различни сезонни алергии. Имат по-ниско съдържание на захар от повечето плодове и е по-малко вероятно да разбалансират нивата на инсулин. Къпината съдържа много повече витамин Р, отколкото малината. Освен това, в тъмните плодове има витамини К, А и С. Заради тези си качества къпините се използват от древността като много добро средство за намаляване на температурата. А и не на последно място – и трите плода са изключително вкусни.

Нямате артикули в количката.

X