Къде се среща зеолитът и какви ползи има той за нас?

В днешната ни блог статия ще ви запознаем със свойствата на зеолита. Той е една от основните съставки в продуктите на AirHome, тъй че предполагаме, че за вас ще бъде интересно да научите малко повече за произхода и ползите му преди да го използвате в ежедневието си.

По същество зеолитите са голяма група минерали, които представляват водни алумосиликати предимно на натрия и калция и по-рядко на калия или бария. У нас зеолитът е познат още като родопско чудо, тъй като се среща главно в Източните Родопи. Той се характеризира със способността си да отдава и отново да поглъща т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда.

Зеолитите имат способност за йонен обмен, но всичко зависи от тяхната големина. Този вид естествен минерал няма равен при отстраняване на токсични химикали. Малки частици от отрицателно зареденият зеолит действат като магнити, за да привлекат положително заредени частици, каквито са 99,9% от тежките метали, свободните радикали, радиацията и органичните химикали. По този начин вредните емисии могат да бъдат отстранени от тялото през бъбреците. Зеолитът се използва за елиминиране на токсичните химикали от тялото и действа между 4 и 6 часа след първия прием. Едно от най-съществените качества на зеолитите е, че те оставят в тялото отрицателно заредените частици като полезните минерали и витамини и отстраняват единствено вредните за организма вещества.

Зеолитът има много ползи за човешкото тяло и помага при разнообразни видове заболявания. Той е полезен, ако страдате от затлъстяване или диабет, както и при стомашни проблеми, болести на черния дроб и жлъчката или туморни образувания. В допълнение към това той е много благоприятен към кожата и помага за по-бързото зарастване на рани, обриви и акне, а същевременно подмладява и ревитализира.

У нас зеолитът се среща най-вече в Родопите, като родопският зеолит е един от най-качествените в света. В родопското село Бели Пласт има цяло находище на зеолит, но тук трябва да направим уточнението, че той не може да се използва в суров вид. Важно е зеолитът да е преминал специална термична и пречистваща обработка. Родопският зеолит е с високо съдържание на клиноптилолит (86%), което гарантира здравните му ползи. За сравнение, често предлаганите на пазара зеолити от Хърватия, Сърбия или дори Китай, са с пъти по-ниска концентрация на клиноптилолит и наличие на различни примеси.

Популярният минерал се използва още за пречистване на питейната вода от вредни компоненти. Зеолитът има детоксикиращ ефект – той изчиства напълно токсините, свободните радикали и тежките минерали в организма. Повишава енергията и жизнеността след отстраняването на натрупаните тежки метали от тялото. Както вече стана ясно, това се дължи на отрицателния му заряд. Тъй като повечето токсини и всички тежки метали са положително заредени, те са лесно привлечени от отрицателния минерален заряд. Зеолитът образува неутрално съединение, което лесно се отделя с урината. Именно така се възстановява минералният обмен в организма, което от своя страна действа благоприятно на имунната система като я засилва и укрепва. Това я прави много по-устойчива на вредни външни влияния като различни бактерии, вируси и токсини. А какви продукти със зеолит можете да си поръчате от сайта на AirHome, вижте тук –  https://airhome.bg/.

Нямате артикули в количката.

X