Замърсяване на въздуха. Как да се справим с него

Замърсяването на въздуха се превръща във все по-голям проблем, към който заслуга има всеки един от нас. Мръсният въздух е нещо, което не ни прави особено впечатление, докато не започнем да имаме проблеми със здравето. Затова е важно заедно да се обединим и да се справим с влошаването на чистотата на въздуха в градовете, в които живеем.

Лошият и мръсен въздух може да доведе до големи неприятности за белите дробове и да причини заболявания като астма, сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове, заболявания, свързани с нервната и репродуктивната системи. Скорошно проучване показва, че ежедневното вдишване на мръсен въздух може да окаже лошо влияние върху всеки един от органите в нашето тяло.

Като основни причини за замърсяването на въздуха можем да определим битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва), горенето на въглища за производството на електро- и топлоенергия от ТЕЦ, автомобилният транспорт, промишлеността, строителните и ремонтни дейности. Градовете, които се намират в близост до въглищни ТЕЦ-ове са с много по-високи нива на серен диоксид във въздуха, отколкото градове, които са отдалечени от индустриални центрове.

Друг основен източник на вредни емисии във въздуха са автомобилите, градския транспорт и повечето превозни средства в големите градове. Автотранспортът замърсява атмосферния въздух чрез отделяне на изгорели газове, които съдържат въглероден оксид, азотни окиси, въглероди и прах. Други фактори за влошаването на чистотата на въздуха в градовете са изпаренията на горивата при производството и транспортирането им, при зареждане на резервоарите на превозните средства на бензиностанциите, при разливането на препълнени цистерни.

Автотранспортът е с основна заслуга за замърсяването на въздуха с прах, което е предпоставка за по-често възникване на остри респираторни инфекции като фарингити, бронхити и бронхопневмонии и заболявания на очите. Също така те са причина за усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система като бронхиална астма, хроничен бронхит и белодробен емфизем.

Добрата новина е, че все повече хора започват да обръщат внимание на проблема с мръсния въздух. Отделни хора, общности, градове и местни власти променят закони, преобразяват градовете, в които живеят, слагат собствени инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници в домовете и бизнеса си. Те демонстрират, че много от решенията на замърсяването на въздуха също са решения за справяне с последствията от изменението на климата, причинено от човешка дейност.

Зелените площи и парковете също са решение за справяне с проблема с мръсния въздух. Дърветата са с основна заслуга за намаляването на въглеродния отпадък. Ние се сдобиваме с въглерод чрез храната, която ядем. Дърветата, от друга страна, го вдишват – така, както ние вдишваме кислород. Когато едно дърво диша, то поема въглероден двуокис и издишва кислород – точно обратното на това, което правят хората. Този естествен процес поддържа атмосферния баланс. От голямо значение е и миенето на улиците. Прахът се утаява, а с движението си колите го разхвърлят пак, като това е особено видимо по големи пътища.

На сайта на AirHome пък може да откриете няколко продукта, с които да пречистите въздуха във вашия дом. Филтърът за климатици на AirHome (https://airhome.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82/%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba/) с активен въглен, зеолит и сребърни йони, филтрира вредните частици във въздуха като прах, алергени , частици след изгаряне, микроби, стърготини, биологични продукти, мухъл, спори на плесен, частици от дим и други замърсители. Ползите от филтрите, като средство за предпазване от промишлен замърсен въздух, се потвърждават от водещи здравни организации от цял свят. Кутията за пречистване на въздуха AirTouch (https://airhome.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82/%d0%ba%d1%83%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%b0/) пък елеминира неприятните миризми за по-малко от 12 часа.

Чистият въздух е от изключително важно значение за здравето на всеки човек. Пречистете въздуха в дома си още сега с продуктите на AirHome!

Нямате артикули в количката.

X